przedszkola i żłobki z głębszym podtekstem

Forum dotyczące przyjaznych przestrzeni

przedszkola i żłobki z głębszym podtekstem

Postprzez Anka » 26 Lut 2010, 21:49

Temat przedszkola spędza mi sen z powiek.
Jesteśmy wegetariankami.
W moim mieście są 3 czy 4 przedszkola publiczne i 1 prywatne.
Wszystkie nijakie. Przywiązuję ogromną wagę do jakości wychowywania mojego dziecka i spójności jako takiej metod wychowawczych w domu i poza nim.
Poza tym jedzenie, nie chcę ryzykować, że ktoś wciśnie jej mięso.
I tu moje dylematy.
Do wyboru mam w zasadzie 1 przedszkole w moim mieście - prywatne (bo jest nadzieja, że zechcą respektować dietę dziecka) oraz jedno 6 km od i jeszcze jedno ewentualnie kilkanaście km.
Z czego to w mieście -800zł, 6km od 550 zł, a kilkanaście km 1200 zł jakoś.

Tyle, że za te 800 zł mam przedszkole bez jakiejkolwiek szczególnej idei, bez porządnych, mądrych zabawek (jakieś badziewne fisher price-y rządzą), bez ludzi wyspecjalizowanych/

Za niewiele większą kasę mam w warszawie przedszkole wegetariańskie, korczkowskie, zalatujące ideą Montessori.
A przede wszystkim MÓJ SPOKÓJ.
http://www.przedszkole.most.org.pl/
Ale czy to nie szalony pomysł przeprowadzać się z powodu przedszkola?
Image
Awatar użytkownika
Anka

Dołączenie: 26 Sty 2010, 09:44

Re: przedszkola i żłobki z głębszym podtekstem

Postprzez Ania » 27 Lut 2010, 21:07

ten temat jest mi jeszcze odległy, aczkolwiek zbieram informacje bo nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać :)
Znajoma wysłała syna do przedszkola waldorfskiego i jest bardzo zadowolona, ale popytam ją o konkrety jeszcze :)
Ania

Dołączenie: 25 Sty 2010, 22:56

Postprzez oliwkawawa » 04 Mar 2010, 09:51

Ania ja uważam że do odważnych świat należy. Wiem, że nie ma co porównywać ale ja np. chciałam się wynieść z W-wy z uwagi na alergię Jasia. Miałam dość syfiastego powietrza i mieszkania w bloku. Przeszło mi po przeanalizowaniu ZA i PRZECIW. Chociaż teraz znów żałuję bo pod Serockiem otworzyła znajoma przedszkole z elementami Montessori:) Idealne dla Jasia!:)
Myślę, że z uwagi na wychowanie Jaśka mogłabym się przeprowadzić np. do stolicy, zwłaszcza że tutaj jednak większe możliwości są. I więcej okazji do spotkań by było;)
Jednak teraz jest najważniejszy czas jeśli chodzi o wychowanie, na przyszłość na pewno to zaprocentuje.
oliwkawawa

Dołączenie: 29 Sty 2010, 11:39

Postprzez Anka » 04 Mar 2010, 17:43

A ja mam dylematy ciągle, nie lubię miast, nie chcę żyć w mieście i z cała pewnością nie chciałabym, żeby moje dziecko wychowywało się w mieści i bawiło między samochodami.
Ale z drugiej strony nie chcę żeby MUSIAŁO chodzić do byle przedszkola...
No i nie chcę żeby nie chodziło do przedszkola bo wiadomo - socjalizacja.

Jest jeszcze opcja, że do 6 roku życia w mieście - pt stolica a w raz z pójściem do szkoły domek na wsi. Tylko, że czy po 4 latach przedszkola na poziomie będę chciała ją wpakować do zwykłej podstawówki na wsi? Czy nie będę chciała np do szkoły waldorfskiej?
Image
Awatar użytkownika
Anka

Dołączenie: 26 Sty 2010, 09:44

Postprzez Ewa i już » 04 Mar 2010, 18:40

Chyba jednak przesadzacie, po co kombinować?
Jakoś nawet całkiem nieźle żyją dzieci w normalnych państwowym przedszkolach a to już wydziwianie i wyciąganie kasy.
No rozumiem, że dieta dla alergików czy wegetarian może być przeszkodą.
Ale czy uważacie, że te kilka godzin dziennie bez wyższej filozofii zdewastuje wasze metody wychowawcze?
Ewa i już

Dołączenie: 04 Mar 2010, 17:47

Postprzez Malina » 09 Mar 2010, 16:44

czy mi się wydaje czy postanowiłaś sobie za zadanie negować wszystko, co tu przeczytasz?
Przecież wiadomo, że tego typu przedszkola i forma wychowania jednakowa z domową, robią tylko na plus a nie odwrotnie. I raczej do przedszkoli państwowych idą dzieci, których rodzice nie mają nadmiaru kasy, a nie których rodzice są fanami państwowych placówek :)
Awatar użytkownika
Malina

Dołączenie: 26 Sty 2010, 21:36

Postprzez ds1979 » 16 Lip 2010, 16:19

A ja jestem załamana ilością tych placówek.Dostać się do żłobka w Warszawie to zgroza.Na prywatne nie każdego stać.Ostatnio usłyszałam iż mają otwierać się te placówki. :lol:
ds1979

Dołączenie: 16 Lip 2010, 06:28

Powróć do Przyjazna Przestrzeń

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość